Allerheiligen – 1 november

1 november 2013 – Vandaag wordt in o.a. Polen het feest van Allerheiligen gevierd. Morgen wordt Allerzielen gevierd. Deze dag is in Nederland nauwelijks bekend. Als een Poolse mis deze dagen, vandaar dat ik hier een impressie van deze dagen plaats.

Wat is Allerheiligen

Allerheiligen (Sollemnitas Omnium Sanctorum in het Latijn) is een christelijk feest dat op 1 november valt en gevierd wordt onder katholieken en Anglicanen. In de Katholieke Kerk is het een hoogfeest. Ook de Oosters-orthodoxe Kerk kent het feest, maar op de eerste zondag na Pinksteren. De feestdag viert de nagedachtenis aan alle heiligen en martelaren.
De volgende dag wordt Allerzielen gevierd. Allerzielen is een herdenkingsdag voor alle overledenen. Het is aannemelijk dat men tijdens de kerstening van Europa het feest van Allerheiligen is gaan vieren rond de periode van een oorspronkelijk heidens feest Samhadin dat ter nagedachtenis van de doden werd gehouden. In 837 riep Paus Gregorius IV 1 november uit als de katholieke gedenkdag.
Allerheiligen is een vrije dag in vele landen, waaronder België, Frankrijk, Italië, Luxemburg, Polen, Spanje  en delen van Duitsland. In Nederland werd deze vrije dag afgeschaft in de jaren 1960. Echter worden de Allerheiligenmarkten nog wel steeds georganiseerd. De grootste Allerheiligenmarkt van Nederland, met tachtig- tot honderdduizend bezoekers, vindt jaarlijks plaats in het Oost-Groningse Winschoten. (bron Wikipedia NL).

Haloween en Allerheiligen

De avond voor Allerheiligen wordt Haloween gevierd. Wat is het verband?
Halloween or Hallowe’en (a contraction of “All Hallows’ Evening”),also known as All Hallows’ Eve, is a yearly celebration observed in a number of countries on October 31, the eve of the Western Christian feast of All Hallows (or All Saints)
The word Halloween was first used in the 16th century and represents a Scottish variant of the fuller All Hallows’ Even (‘evening’), that is, the night before All Hallows’ Day. Although the phrase All Hallows’ is found in Old English (ealra hālgena mæssedæg, mass-day of all saints), All Hallows’ Even is itself not seen until 1556.

Klik hier voor een korte Film over Allerheiligen in Polen.

Impressies van Allerheiligen en Allerzielen in Polen

Voorberberedingen AllerheiligenVoorbereidingen Allerheiligen in Polen

Allerheiligen in PolenAllerheiligen Polen (2)